Athen

Athen

Athen Classic Marathon, «The Authentic»

 

Fra eget ståsted kan vi med hånden på hjertet si at du ikke har løpt maraton før du har løpt FRA Maraton og inn til Panathenaic stadium i hjertet av Athen.

Pris

kr11.999
Prisen dekker fly t/r Athen/Stavanger, hotellovernatting, frokost alle dager og maratonavgift.
Athen Marathon er alle maratoners mor. Det var her det hele begynte. Det var fra Maraton, hvor løpet starter, at soldaten Pheidippides løp til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Maraton 490 år f. Kr. Legenden forteller videre at Pheidippides døde like etter at han hadde forkynt grekernes seier og at han løp i rustning i over 30 graders varme, de 42 195 metrene.

Målgang for både maratondistansen, samt 5 og 10 km er ærverdige Panathenaic Stadium. Det gamle anlegget, som ble bygget for de første moderne olympiske leker i 1896, holder fremdeles stand, og dets arkitektur dannet grunnlaget for hvordan stadioner har blitt bygget i senere tid.

Athen Classic Marathon ble første gang arrangert i 1972, og i 2015 ble det satt deltakerrekord med 43 000 deltaker, hvorav 16000 løp helmaraton. De resterende fordelte seg på 5 og 10 km, som også er distanser som tilbys i dette arrangementet.

De fineste medaljene
Etter at de olympiske leker ble arrangert i Athen i 2004, har grekerne fått virkelig sving på arrangementet, som framstår bra organisert, fra transport til startområdet, til de fineste medaljene.

Den første vinneren var gresk, Yiannis Virvilis, og løp på 2.26.26. Rekorden har imidlertid kenyanske Felix Kandie, med 2.10.37, satt i 2014.

På de 45 årene løpet har blitt arrangert, har det vært hele 14 greske vinnere.

Den raskeste kvinnen hittil er Rasa Drazdauskaite fra Litauen, med tiden 2.31.06, satt i 2010.

 

Bilde av Athen maratonløype.Løypa

42 km

Starter i Maraton og begynner med et 10 km flatt strekk der man svinger innom maratonparken etter ca. 5 km. Deretter går det litt opp og ned fram til 20 km. Herfra følger det mest utfordrende partiet opp til løypas høyeste punkt, ved 31-32 km (hvor det venter iskald cola på drikkestasjonen), før det kun er beine veien nedover mot mål. Den siste kilometeren løpes på baksiden av det greske parlamentet, med sine karakteristiske vakter. Å trø inn på stadion og vite at du har 195 meter igjen til målgang, er en opplevelse av de sjeldne. Zorbadans og greske rytmer hører med, og kanskje blir det du som får deg en svingom med en gresk gud eller gudinne før du forlater målområdet og rusler gjennom Zevs-parken for å plukke med deg posen med tøy du leverte inn ved start.

Det er mye liv langs løypa, både av skuelystne grekere, og band som spiller. Mange har også laget laurbærkranser som de står og deler ut til løperne. Noen av deltakerne har kledd seg ut som oldtidens grekere, så ikke bli overrasket om du støter på noen rare kostymer underveis i løpet.

Drikkestasjonene kommer forholdsvis tett, den første etter 5 km og deretter hver tredje. Etter halvveis passering, dukker også matstasjoner opp, med bananer og appelsiner. Iskald cola får du på løypas høyeste punkt.

Tid til shopping
10 km

Start og mål ved Panathenaic Stadium. De første fem kilometerne løpes mot maratonretningen (sentrumsnært og med mange tilskuere) før man snur. De fem siste kilometrene er identiske med de fem siste av maratonløypa. Ei lettløpt løype med få stigninger. Det er tre drikkestasjoner underveis i løypa.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *